Annika Borg

Annika Borg

Jag tog min examen i religionsvetenskap vid Uppsala universitet, men har även studerat vid The Swedish Theological Institute i Jerusalem. Sedan 1991 är jag präst i Svenska kyrkan och har arbetat i församlingar i Stockholm, men också som häktespräst och studentpräst.

I början av 1990-talet påbörjade jag mitt mr-green.nu skrivande i media och samarbetet med Sveriges Radio P1. Sedan ett par år tillbaka har jag ett program om livsfrågor i P4 Radio Stockholm som heter ”Tänkvärt”, och medverkar regelbundet i ”Tankar för dagen” i P1. Min röst hörs även i andra sammanhang i radio, i program som ”Människor och tro”, ”Studio ett”, ”Lantz i P1”, ”P4 Extra”, och ”Filosofiska rummet” t.ex. År 2002 var jag ”sommarpratare” i P1.

Genom åren har jag medverkat i olika tidningar och tidskrifter, exempelvis Svenska Dagbladet, Kyrkans tidning, Svensk kyrkotidning, Amos Magasin, Trots allt, amelia, M-Magasin, Expressen, Moderna tider, Dagens nyheter, Aftonbladets bilaga Härligt Hemma samt debattsajten Newsmill.

Debatt, recensioner, krönikor, essäer och andra typer av artiklar har lämnat mitt skrivbord. Och ämnesområdena har varit många, från religion och jämställdhet till terrorism och pornografi. Under elva år hade jag en livsfrågespalt i tidningen amelia, nu svarar jag på frågor i tidningen Kattis & co. Jag är krönikör i Kyrkans tidning och svarar på frågor om andlighet i Amos Magasin. Har även synts och hörts en del i SVT, Kunskapskanalen och TV4 genom åren. I morgonsoffor, i programmet ”En bok, en författare” och om sorg eller andra livsfrågor och samtidsfrågor. Under våren 2009 medverkade jag regelbundet som medlem i en relationspanel i TV-programmet Kattis & co.

År 2005 doktorerade jag i teologi och min avhandling handlar om bibeltolkning. Avhandlingen är skriven inom det teologiska området tros- och livsåskådningsvetenskap och knyter an till hermeneutik, genusteori och idéanalys. Det var efter det arbetet som jag började skriva böcker om livsfrågor. Jag har också regelbundet arbetat som universitetslärare vid Uppsala universitet, men också på Högskolan Dalarna.

Sedan 2009 driver jag Anna själv andra Bokförlag, som är ett samarbete mellan mig och konstnären och formgivaren Anna Jadvi.

Jag är suppleant i Pressens Opinionsnämnd, och var medlem i Rädda barnens etiska råd när det fanns.